این سایت برای آموزش مطالب برق والکترونیک وهمچنین تجارت الکترونیک جمع آوری شده است که انشاالله بتوانیم به نحوی عالی آن را مدیریت نماییم برای توسعه وترویج علم مدرن الکترونیک به امید روزهای خوش

نظرسنجی سایت

آیا از فایلهای سایت لذت برده اید

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 39
  • بازدید دیروز : 2
  • بازدید کل : 20456

پیوند ها

آموزش دوربین مداربسته


تاریخچه پیشرفت دوربین های مداربسته

باید بدانید که هدف از بازگویی تاریخچه سیستم های حفاظتی در اینجا گرفتن تجربه از نسل های قبلی نیست بلکه آشنایی با سیستم های قدیمی تر مداربسته است. از آنجا که هنوز هم در برخی از محل ها از سیستم های قدیمی مداربسته استفاده می شود یک کارشناس سیستم های حفاظتی باید بتواند تجهیزات قدیمی در سیستم های مداربسته تشخیص دهد و تا حدی با نحوه عملکرد آنها آشنا باشد.

دوربین مداربسته بدون امکان ضبط

استفاده از دوربین های مداربسته به صورت معمول در سال 1949 آغاز شد. در ابتدا سیستم مداربسته تنها از یک نمایشگر و یک دوربین تشکیل شده بود. دوربین به نمایشگر متصل می شود و به صورت زنده تصویر را از یک محل دیگر پخش می کرد. این سیستم به کاربر این امکان را می داد که به صورت همزمان چند محل را ببنید. دوربین های مداربسته اولیه همه سیاه و سفید بودند.

دستگاه های ضبط آنالوگ

خیلی زود دستگاه های ضبط آنالوگ یا VCR امکان ضبط تصاویر به صورت آنالوگ را فراهم کردند. شاید سن شما کمتر از آن باشد که دستگاه های VCR را به یاد آورید. این دستگاه ها فیلم رو بر روی نوار ویدئویی ضبط می کردند. هر نوار می توانست تقریبا 2 ساعت فیلم را ضبط کند. پس از پرشدن نوار آن را به صورت دستی تعویض می کردند. استفاده از دستگاه های VCR نیاز به ایجاد یک آرشیو بسیار بزرگ از نوارهای ویدئویی و یک اپراتور 24 ساعته در کنار دستگاه داشت. کیفیت ضبط تصاویر هم به هیچ عنوان با سیستم های امروزی قابل مقایسه نبود. (در بهترین حالت به نیم مگا پیکسل هم نمی رسید.)

با این حال دستگاه VCR امکان بازپخش تصاویر را برای کاربر فراهم می کرد و این موضوع استفاده از سیستم های مداربسته را به شدت گسترش داد.

کواد ها

دستگاه های کواد یک روش ساده برای دیدن و ضبط همزمان چند تصویر بود. کواد (Quad) به معنای چهارتایی دستگاهی بود که چهار ورودی تصویر و یک خروجی داشت. این دستگاه چهار تصویر را در کنار هم قرار می داد و به خروجی می فرستاد. چنین امکانی در سیستم های تمام آنالوگ کمک زیادی به کاهش تعداد نمایشگرها و دستگاه های ضبط کننده می کرد.

مالتی پلکسرها

دستگاه های مالتی پلکسر (Multiplexer) یک پیشرفت دیگر در سیستم های مداربسته بودند. این دستگاه ها امکان ضبط همزمان تصاویر چند دوربین و امکان نمایش چند تصویر در نمایشگر را فراهم می کردند.

دیجیتال شدن دستگاه های ضبط کننده

تقریبا پس از سال 2000 روند دیجیتال شدن دستگاه های ضبط کننده شتاب گرفت. دستگاه های ضبط دیجیتال یا DVR محاسن بیشماری نسبت به VCRها داشتند. این دستگاه ها تصاویر آنالوگ به دیجیتال تبدیل کرده و بعد روی هارد دیسک ضبط می کردند. گرچه در ابتدا دستگاه های DVR عمکلرد مالتی پلکسر را انجام نمی دادند اما خیلی زود جای این دستگاه را هم گرفتند.

DVR ها کیفیت ضبط به مراتب بالاتری داشتند و نیاز به تعویض دائمی نوار هم بر رو دستگاه وجود نداشت. ورود DVRها انقلابی در سیستم های مداربسته به شمار می رفت چرا که استفاده از آنها را تقریبا برای همه ممکن می کرد.

دوربین های تحت شبکه

دوربین های تحت شبکه با هدف اتصال دوربین مداربسته به شبکه کامپیوتری تولید شدند. در این دوربین ها تمام روند تولید، انتقال و ضبط تصویر به صورت دیجیتال صورت می گرفت پس محدودیت بسیار کمتری در مورد رزولوشن تصویر وجود داشت و امکان انتقال تصاویر به وسیله بستر شبکه هم وجود داشت.

دوربین های آنالوگ نسل جدید

پس از اختراع دوربین های تحت شبکه و تا پیش از معرفی دوربین های آنالوگ نسل جدید، تکنولوژی آنالوگ محدودیت کیفیت بسیار بالایی نسبت به تکنولوژی شبکه داشت. بیشترین روزولشن قابل دسترسی در دوربین های آنالوگ تیوی لاینی به سختی به 0.5 مگا پیکسل می رسید در حالی که دوربین های تحت شبکه هیچ محدودیت تئوریکی در رزولوشن تصویر ندارند و این یک عیب بسیار بزرگ برای سیستم های آنالوگ به شمار میرفت که استفاده از آنها بسیار محدود می کرد. دوربین های آنالوگ نسل جدید امکان بالا بردن رزولوشن تا 2 مگا پیکسل را فراهم کردند و استفاده از این دوربین ها را تا حدی افزایش دادند.

نگاهی کلی به روند پیشرفت سیستم های مداربسته

روند پیشرفت سیستم های مداربسته هنواره به سمت دیجیتال شدن تجهیزات پیش رفته. امروزه حتی در سیستم های مداربسته آنالوگ هم تمام روند تولید تصویر و ضبط آن به صورت دیجیتال صورت می گیرد و تنها انتقال تصاویر است که به صورت آنالوگ انجام می شود. تا پیش از معرفی دوربین های مداربسته آنالوگ نسل جدید روندی سریع در تغییر دوربین های آنالوگ به شبکه نیز در بازار وجود داشت که با معرفی این دوربین ها تا حدی کند.

گرچه دوربین های تحت شبکه همچنان محاسن بی شماری نسبت به دوربین ها آنالوگ دارند اما بالاتر بودن هزینه ها و پیچیدگی های نصب آنها استفاده از آنها را محدود کرده. گرچه با توجه به پیشرفت ها سریع در تکنولوژی، پیش بینی بازار به صورت دقیق امکان پذیر نیست اما روند کلی پیشرفت سیستم های مداربسته نشان دهنده دیجیتال شدن هرچه بیشتر سیستم های حفاظتی دارند

هدف از نصب دوربین مداربسته

نصب سیستم مداربسته با اهداف متفاوتی انجام می شود. اطلاع از فلسفه و هدف کار یک سیستم به شناخت بهتر آن کمک زیادی می کند، پس در اینجا اهداف عمومی نصب یک سیستم مداربسته را بررسی می کنیم:

نصب دوربین مداربسته با اهداف امنیتی

کاربری امنیتی دوربین مداربسته به معنای نصب سیستم مداربسته برای افزایش امنیت یک محل یا امکان پیگیری قضایی است. این کاربری یکی از اصلی ترین دلایل نصب سیستم های مداربسته است تا جایی که به دوربین مداربسته، دوربین حفاظتی نیز گفته می شود.

نصب دوربین های مداربسته با کاربری امنیتی دو هدف کلی را دنبال می کند:

پیشگیری: استفاده از سیستم مداربسته نقش زیادی در پیشگیری از وقوع جرم دارد. طبق تحقیقی که در سال 2006 در شهر لندن انجام شد، نصب دوربین مداربسته به صورت متوسط تا 40 درصد از وقوع جرم در مکان های مختلف (به ویژه محیطهای تجاری) می کاهد. پیشگیری از وقوع جرم می تواند در طول زمان نقش بسیار زیادی در کاهش هزینه های مشتری داشته باشد. استفاده از یک سیستم مداربسته موثر و دوربین های کافی در تمام محیط بالاترین سطح پیگیری را برای شما ایجاد می کند.

 

پیگیری: دوربین مداربسته از طریق ثبت اطلاعات تصویری یک محیط امکان پیگیری شخصی یا قضایی پس از وقوع جرم را محیا می کند. امروزه استفاده از تصاویر دوربین های مداربسته در سطح شهر به بخشی از روند پیگیری پلیس و سازمان های امنیتی تبدیل شده. داشتن تصویر از محل وقوع جرم، روند اجرای آن یا افراد متخلف درگیر، امکان پیگیری و جلب مجرمین را به شدت بالا می برد. از منظر قضایی نیز تصویر ضبط شده در دوربین های مداربسته به عنوان یک مدرک کاملا معتبر شناسایی می شود و میتوان به راحتی به آن استناد کرد.

 

توجه - سیستم مداربسته یک ابزار برخورد نیست. این بدان معناست که استفاده از سیستم مداربسته نمی تواند روند یک جرم را متوقف کند و تنها امکان پیشگیری (قبل از وقوع جرم) را پیگیری (بعد از وقوع جرم) را برای شما محیا می کند. در صورتی که به دنبال یک ابزار برخوردی هستید بهتر است از دزدگیر هم در کنار سیستم مداربسته استفاده کنید.

ساختار سیستم مداربسته به عنوان یک ابزار امنیتی

زمانی که میخواهید از سیستم مداربسته به عنوان یک ابزار امنیتی استفاده کنید یکی از مهمترین مسائل حفاظت فیزیکی از تجهیزات است. باید سعی شود تا جای ممکن دوربین ها خارج از دسترس نصب شوند یا در صورت در دسترس بودن از بدنه مقاوم یا کاور مناسب برای آنها استفاده شود. کابل ها هم باید تا جای ممکن به صورت مخفی یا از داخل لوله انتقال پیدا کنند تا امکان از کار انداختن هیچ یک از بخش های سیستم به سادگی فراهم نشود.

 

نصب دوربین مداربسته با اهداف نظارتی

کاربرد نظارتی سیستم مداربسته به معنای نصب دوربین مداربسته با هدف نظارت بر روند کار، اجرای دستورات یا نظم محیط است. دوربین های مداربسته معمولا در محیطهای اداری و صنعتی با هدف نظارتی نصب می شوند. البته حتی در منازل هم ممکن است از دوربین مداربسته برای نظارت بر کار پرستار بچه استفاده شود. گرچه استفاده از دوربین مداربسته برای افزایش فشار یا سختگیری بر نیروی کار از طرف روانشناسان صنعتی توصیه نمی شود اما استفاده درست از سیستم مداربسته در محیط کار میتواند نقش زیادی در بالابردن نظم، افزایش بهره وری و کیفیت ارائه خدمات در محیط کار داشته باشد.

نظارت بر کار دستگاه ها هم می تواند یخشی از اهداف نظارتی سیستم مداربسته شمار آیند. در بسیاری از محیطهای صنعتی استفاده از یک سیستم مداربسته مناسب میتواند امکان کنترل کل روند تولید را به صورت یکپارچه برای مدیر تولید ایجاد کند به نحوی که الزامی به حضور دائمی در خط تولید وجود نداشته باشد. تقریبا در تمام کارخانجات تمام اتوماتیک جهان روند تولید به وسیله یک سیستم مداربسته یکپارچه از طریق یک یا چند فرد کنترل می شود.

کاربردهای دیگر سیستم های مداربسته

سیستم های مداربسته کاربردهای تخصصی دیگری هم دارند. استفاده در صنایع نظامی، تجهیزات ابزار دقیق، دستگاه های اندازگیری و ... از دیگر کاربردهای سیستم های مداربسته است. امروزه حتی در مراکز جنگل بانی هم با استفاده از سیستم های مداربسته ریموت، وقوع حریق در جنگل را شناسایی می کنند.

 

آشنایی با انواع سیستم مداربسته

ساختار های متفاوتی از سیستم های مداربسته وجود دارد و میتوان یک سیستم مداربسته را از جهات متفاوتی طبقه بندی کرد. در طول طراحی یک سیستم مداربسته شناخت دقیق هر یک از این سیستم ها و نقاط ضعف و قوت هر کدام میتواند به شما در طراحی یک سیستم موثر و ارزان قیمت کمک کند.

سیستم های مداربسته آنالوگ

سیستم مداربسته آنالوگ نوع سنتی و قدیمی تر از تکنولوژی تصویری است. با وجود پیشرفت های زیاد در سیستم های دیجیتال، به علت سادگی و ارزان قیمت بودن سیستم های آنالوگ به ویژه در پروژه های کوچک همچنان محبوب هستند. از این شناخت دقیق روند کار این سیستم ها بسیار مهم و حیاتی است.

در سیستم آنالوگ همه چیز از چیپ تصویر دوربین مداربسته شروع می شود. تصویر از طریق در واقع از طریق دیودهای حساس به نور تولید می شود و در نهایت در پردازشگر تصویر به خروجی مورد نظر آنالوگ تغیر پیدا می کند. چیپ های تصویر با توجه به نوع ساختار چیپ آنها به دو دسته اصلی CCD و CMOS تقسیم می شوند که در آینده بیشتر در مورد آن صحبت می کنیم.

خروجی دوربین مداربسته آنالوگ، یک سیگنال خروجی تصویر است که در دوربین های آنالوگ قدیمی با یکی از استانداردهای تلویزیونی PAL یا NTSC تولید می شود. تولید تصویر با این استاندارد این امکان را فراهم می کند که شما دوربین را به صورت مستقیم به ورودی آنتن تلویزیون متصل کنید و از آن تصویر بگیرید. البته در بیشتر سیستم های مداربسته امروزی خروجی دوربین به صورت مستقیم به تلویزیون متصل نمی شود بلکه به دستگاه ضبط کننده یا DVR متصل می شود.

در دستگاه DVR تصاویر مجدد به فرم دیجیتال در خواهند آمد و به این صورت ضبط و پخش می شوند. البته بیشتر دستگاه های DVR برای کارایی بیشتر یک خروجی تصویر آنالوگ یا CVBS هم بر رو خود دارند تا همخوانی با سیستم های پخش آنالوگ حفظ شود. (این خروجی رفته رفته در حال حذف است) برای بالا بردن کارایی دستگاه DVR از روشهای مختلف فشرده سازی تصاویر نیز در آن استفاده می شود. از این طریق می توان حجم بیشتری از فیلم را بر روی هارد دیسک ضبط کرد، بدون اینکه تاثیر زیادی روی کیفیت دوربین ها بگذارد.

از طریق دستگاه DVR شما میتوانید یک یا چند تصویر را به صورت همزمان ببنید، فیلم های ضبط شده را باز پخش کنید، از فیلم های ضبط شده پشتیبان گیری کنید، تصاویر دوربین را بر روی اینترنت ببنید و تنظیمات تصویری خاص روی دوربین ها انجام دهید.

ساختار سیستم مداربسته آنالوگ بسیار ساده است. نصب تجهیزات آن را میتوان با نصب یک لامپ مقایسه کرد به همین دلیل بیشتر افراد ناآشنا با سیستم های حفاظتی کار خود را با نصب سیستم های مداربسته آنالوگ شروع می کنند. در ادامه در رابطه با مزایای این سیستم بیشتر صحبت می کنیم.

سیستم های مداربسته دیجیتال

در ابتدا اشاره به این موضوع بسیار مهم است که گرچه سیستم های دیجیتال دیگری نیز به جز سیستم مداربسته تحت شبکه وجود دارند، اما هیچ یک از این سیستم ها به اندازه سیستم تحت شبکه گسترده و محبوب نشده اند بنابراین زمانی که به سیستم مداربسته دیجیتال اشاره می شود معمولا منظور همان سیستم تحت شبکه است.

دوربین مداربسته تحت شبکه اولین بار با این هدف طراحی شد که امکان تطابق کامل یک دوربین مداربسته و شبکه کامپیوتری را فراهم کند. یک دوربین مداربسته میتواند به صورت مستقیم و بدون نیاز به هیچ گونه رابط یا مبدلی وارد یک شبکه شود و تصاویر آن از طریق تجهیزات مختلف متصل به شبکه قابل دسترسی است. با توجه به پیشرفت سریع تجهیزات دیجیتال و شبکه های کامیپوتری رو به روز بر اهمیت دوربین های تحت شبکه افزوده شد و بخش بزرگی از سهم بازار دوربین ها آنالوگ را از آنها گرفتند.

در سیستم مداربسته تحت شبکه هم مانند سیستم آنالوگ همه چیز از چیپ تصویر دوربین شروع می شود. تصویر به صورت دیجیتال در چی تصویر دوربین ساخته می شود. این تصویر سپس به مینی کامپیوتر موجود در دوربین ارسال می شود. این چیپ یا مینی کامپیوتر اطلاعات تصویر دوربین را مطابق پروتکل های شبکه اصلاح می کند تا امکان استفاده از اطلاعات تصویر در شبکه وجود داشته باشد. پس از آن تصاویر می توانند وارد شبکه شوند. نکته بسیار جالب در رابطه با دوربین های تحت شبکه این است که این تجهیزات می توانند کاملا مستقل در شبکه کار کنند. بر خلاف دوربین های آنالوگ، دوربین های تحت شبکه نیازی به دستگاه DVR برای مشاهده تصاویر ندارند. شما میتوانید دوربین را مستقیما به یک کامپیوتر متصل کرده و تصاویر آن را ببنید. برخی دوربین های تحت شبکه حتی امکان نصب یک حافظه داخلی SD را نیز بر روی خود دارند که دوربین را از نظر ضبط تصاویر نیز مستقل می کند.

با وجود امکان استقلال کامل دوربین معمولا از سرور یا NVR برای ضبط تصاویر دوربین ها استفاده می شود. این تجهیزات میتوانند امکان ضبط متمرکز تصاویر را به وجود آورند.

 

 

سیستم های مداربسته آنالوگ و دیجیتال نسل جدید

هر یک از سیستم های آنالوگ و دیجیتال نقاط ضعف مربوط به خود را دارند. سیستم های آنالوگ و دیجیتال نسل جدید سیستم هایی هستند که برای پوشش نقاط ضعف سیستم های مداربسته به وجود آمده اند.

سیستم های آنالوگ نسل جدید

سیستم های آنالوگ تیوی لاینی یک نقطه ضعف بسیار بزرگ دارند و آن محدودیت بسیار بالای رزولوشن تصاویر است. در سیستم های آنالوگ تیوی لاینی رزولوشن تصویر در بهترین حالت میتواند به 0.5 مگا پیکسل برسد. این موضوع کارایی آنها را به شدت کاهش می دهد. تمام سیستم های آنالوگ نسل جدید سعی می کنند در کنار حفظ دو مزیت بزرگ سیستم های آنالوگ سادگی و هم هزینه بودن - به روزولشن های بالاتر تصویر نیز دست پیدا کنند. امروزه تکنولوژی های آنالوگ نسل جدید امکان دسترسی به روزولشن تا 2 مگاپیسکل را فراهم می کنند که برای بسیاری از کاربری ها مناسب است.

سیستم های مداربسته آنالوگ نسل جدید با توجه به محاسن بالا، به سرعت در حال جایگزینی با تجهیزات آنالوگ تیوی لاینی هستند. یکی از نقاط قوت این سیستم ها تطابق کامل آنها با بستر های آنالوگ است به صورتی که می توان تنها از طریق تعویض DVR و دوربین ها سیستم قدیمی را ارتقا داد و هیچ نیازی به اعمال تغییرات بر روی بستر و کابل ها نخواهد بود. سیستم های آنالوگ نسل جدید تحت تکنولوژی های متفاوتی ساخته می شوند، هر یک از این تکنولوژی ها روش مختص خود را برای ارسال اطلاعات دارند، به همین دلیل با هم تطابقی نداشته و نمی توانند به صورت ترکیبی کار کنند.

تکنولوژی AHD

اصطلاح AHD مخفف Analog High Definition به معنای "آنالوگ کیفیت بالا" است. این تکنولوژی بیشتر به وسیله شرکت های کوچک تولید کننده دوربین های مداربسته مورد استفاده قرار میگیرد چراکه یک تکنولوژی Open source است که استفاده از آن برای این شرکت ها هزینه ای ندارد. با توجه به دسترسی تولید کنندگان کوچک به این تکنولوژی برندهای بسیار متعددی از آن برای تولید دوربین مداربسته استفاده می کنند. تقریبا تمام برندهای متفرقه موجود در بازار ایران دوربین های آنالوگ نسل جدید خود را با تکنولوژی AHD می سازند.

AHD در حال حاضر امکان دسترسی به رزولوشن تا 2مگا پیکسل را فراهم می کند. محدودیت طول کابل در این تکنولوژی نیز با سیستم های آنالوگ تیوی لاینی تفاوت زیادی ندارد و میتوان تصویر را با کابل RG59 تا 500 متر نیز انتقال داد. دوربین های AHD عموما از چیپ های Progressive CMOS استفاده می کنند. دستگاه های DVR AHD برای تطابق بیشتر با سیستم های آنالوگ تیوی لاینی این دوربین ها را نیز پشتیبانی می کنند. این بدان معناست که میتوان در کنار دوربین های AHD دوربین های آنالوگ تیوی لاینی را نیز با هر برندی به دستگاه متصل کرد.

توجه داشته باشید که تکنولوژی AHD دارای ورژن های متفاوتی است. گاهی ممکن است دستگاه DVR شما امکان پشتیبانی از دوربین های با رزولوشن بیش از 1 مگا پیکسل را نداشته باشد یا با برخی دوربین های AHD در برندهای دیگر همخوانی نداشته باشد.

تکنولوژی HDCVI

اصطلاح HDCVI مخفف High Definition Composite Video Interface به معنای "رابط ویدئویی کیفیت بالای مرکب" است. استفاده از واژه مرکب به دلیل امکان انتقال چند سطح از اطلاعات به وسیله این تکنولوژی است. از طریق استاندارد HDCVI میتوان به صورت همزمان صدا، تصویر و اطلاعات کنترل دوربین های گردان را به وسیله کابل انتقال داد. البته گرچه این موضوع در ابتدا یک نقطه قوت بزرگ برای این تکنولوژی به شما میرفت اما در حال حاضر تکنولوژی های رقیب نیز دست به استفاده از همین روش زده اند.

تکنولوژی HDCVI نیز مانند AHD امکان افزایش روزولشن تصویر در دوربین های مداربسته آنالوگ را فراهم کرد. در حال حاضر دوربین های آنالوگ HDCVI امکان دسترسی به رزولوشن تا 2مگا پیکسل را پیدا کرده اند. در گذشته ارتباط تجهیزات HDCVI برای متراژهای بیش از 350 متر با کابل RG59 ممکن نبود اما امروزه و با ارتقای این تکنولوژی این مشکل برطرف شده و امکان انتقال تصاویر تا 500 متری وجود دارد. نکته مهم در رابطه با این تکنولوژی انحصاری بودن آن است. شرکت داهوا تکنولوژی (Dahua Technology) انحصار تولید تجهیزات با این تکنولوژی را در اختیار دارد و تمام دوربین ها و تجهیزاتی که با این تکنولوژی ساخته می شوند به نحوی متعلق به این شرکت هستند.

تکنولوژی HDTVI

اصطلاح HDTVI مخفف High Definition Transport Video Interface به معنای "رابط انتقال ویدئویی کیفیت بالا" است. این تکنولوژی تفاوت زیادی به دو تکنولوژی قبلا گفته شده از نظر قابلیت ندارد و در حال حاضر امکان دسترسی به رزولوشن های 1 و 2 مگا پیکسل را در دوربین ها فراهم می کند.

گرچه تکنولوژی HDTVI یک تکنولوژی Open Source به شمار می رود اما بیشتر به واسطه تولید دوربین های شرکت هایک ویژن (Hikvision) مشهور شده است. شرکت های دیگری نیز از این تکنولوژی استفاده می کنند اما هیچ یک بنام نیستند. هایک ویژن در تلاش است با ارتقا این تکنولوژی امکان دسترسی به روزولشن های تا 5 مگا پیکسل را برای دوربین های آنالوگ خود فراهم کند.

 

ساختار فنی سیستم های آنالوگ نسل جدید

تمام تکنولوژی های آنالوگ نسل جدید ساختار فنی مشابهی دارند. در ابتدا تصویر در چیپ تصویر به صورت دیجیتال تولید می شود. اطلاعات تصویر سپس به یک چیپ رمزگذاری ارسال می شود که آن را به سیگنال های آنالوگ تحت استاندارد مورد نظر تبدیل می کند. در صورتی که اطلاعات کنترل دوربین یا صدا نیز در دوربین دریافت شود این اطلاعات درون سیگنال تصویر رمز گذاری می شود. اطلاعات سپس به خروجی دوربین ارسال می شود تا از طریق کابل کواکسیال به دستگاه ضبط کننده ارسال شود. در دستگاه ضبط کننده یک چیپ دکودر سیگنال رمزگذاری شده را باز کرده و اطلاعات را مجدد به صورت دیجیتال در می آورد. اطلاعات دیجیتال از اینجا برای نمایش یا ضبط به بخش های مربوطه ارسال می شود.

از آنجا که هر تکنولوژی روش خاص خود را برای رمزگذاری کردن اطلاعات دارد دوربین های امکان اتصال به دستگاهی به جز دستگاه با تکنولوژی خود را ندارند. البته همه این تکنولوژی امکان نمایش تصاویر دوربین های آنالوگ تیوی لاینی را دارند. برخی شرکت ها در تلاشند DVRهایی طراحی کنند که امکان همخوانی با چند تکنولوژی را داشته باشند.

 

 

توربو اچ دی Turbo HD چیست

فناوری Turbo HD هایک ویژن

تکنولوژی توربو اچ دی همان تکنولوژی آنالوگ هستند فقط با این تفاوت که کیفت تصویر تکنولوژی TURBO HD بسیار بالاتر از سیستم های آنالوگ قدیمی میباشد. مشکل اصلی دوربین های مدار بسته آنالوگ داشتن کیفت تصویر پایین میباشد. که با تکنولوژی HD این مشکل حل شده و این کیفیت قابل مقایسه با دوربین های مدار بسته IP یا به اصطلاح دیگر دوربین های تحت شبکه شده است. دوربین های توربو اچ دی می تواند بعنوان دوربین پلاک خوان نیز مورد استفاده قرار گیرد.

کیفیت به HD صورت زیر تقسیم میشود:

720P : رزولوشن 1280*720 پیکسل

1080P: رزولوشن 1920*1080 پیکسل

1440P: رزولوشن 2560*1440 پیکسل

که به سری های 1080P و بالاتر فول اچ دی گفته میشود.

تکنولوژی TURBO HD شرکت HIKVISION

شرکت هایـک ویـژن با استفاده از تکنـولوژی HDTVI ، راهـکار جدیدی به نــام Turbo HD ارائـه کرد که ایـن فناوری امـکان ارسال تصـاویر با کیفیت FULL HD از طـریق بستر کـواکسیال در فاصله های طولانـی را فراهم میکند.

توربو اچ دی این امکان را می دهد که با هزینه بسیار پایین بتوانید تصاویر با کیفیت بسیار بالا داشته باشید ضمنا اشخاصی که مایل به ارتقا و تعویض سیستم قدیمی آنالوگ خود هستند بدون نیاز به تعویض کابل کشی و با کمترین هزینه ، کیفیت تصاویر کیفیت تصویر بسیار بالایی داشته باشند. یکی دیگر از مزیت های تکنولوژی TURBO HD تشابه آن با سیستم آنالوگ در نصب می باشد و کاربران نیاز به آموزش ندارند.

دوربین های توربو اچ دی TURBO HD

مهمترین مشخصه دوربین های توربو اچ دی TURBO HD به شرح ذیل میباشد:

خروجیHD REAL TIME

ارسال تصاویر فوا اچ دی با کابل کواکسیال تا 500 متر

کنترل چرخش و منوی OSD با کابل کواکسیال

تنظیم هوشمند دید در شب یا SMART IR

توانایی کارکرد در نور کم یا Low Light

توانایی مه زدایی تصاویر یا Defog

تعدیل نور پس زمینه یا BLC

فناوری پیشرفته دید در شب یا EXIR

پشتیبانی خروجی یا CVBS , HDTVI

کاهنده نویز دیجیتال یا DNR3

 

سیستم های دیجیتال نسل جدید

همانطور که قبلا گفته شد سیستم مداربسته تحت شبکه تنها سیستم مداربسته دیجیتال به شمار نمی روند. روشهای دیگری نیز برای انتقال دیجیتال اطلاعات وجود دارد که البته هیچ یک به اندازه سیستم تحت شبکه رایج نبود. سیستم های دیجیتال نسل جدید معمولا به دنبال پوشش ضعف های سیستم تحت شبکه هستند. این ضعف ها عبارتند از: عدم تطابق با بسترهای آنالوگ، گران قیمت بودن و پیچیدگی سیستم تحت شبکه. در ادامه به بررسی یکی از معروف ترین تکنولوژی های دیجیتال نسل جدید یعنی تکنولوژی HDSDI می پردازیم.

تکنولوژی HDSDI

اصطلاح HDSDI مخفف high-definition serial digital interface به معنای "رابط دیجیتال سریال کیفیت بالا" است. برخلاف سیستم های شبکه که اطلاعات دیجیتال را به صورت پارالل یا موازی (از طریق چندین سیم) ارسال می کنند، در تکنولوژی HDSDI اطلاعات دیجیتال تنها به وسیله یک سیم و به صورت سریال ارسال می شود.

جالب است بدانید که تکنولوژی HDSDI بیشتر در سیستم های تلویزیونی دیجیتال استفاده می شود. بسیاری از رابط های تجهیزات ویدئویی از این تکنولوژی یا تکنولوژی های مشابه آن استفاده می کنند. تکنولوژی HDSDI نسبت به سیستم مداربسته تحت شبکه چندین مزیت بزرگ دارد:

 

این تکنولوژی تطابق زیادی با سیستم های آنالوگ دارد و میتوان از آن برای ارتقای سیستم های مداربسته آنالوگ استفاده کرد. البته متاسفانه دستگاه های ضبط کننده HDSDI دوربین های آنالوگ تیوی لاینی را پشتیبانی نمی کنند پس باید تمام سیستم به صورت یکپارچه تعویض شود. این تکنولوژی پیچیدگی های سیستم شبکه را ندارد و نصب و راه اندازی آن تقریبا به اندازه دوربین های آنالوگ ساده است.

تجهیزات مداربسته HDSDI نسبت به تجهیزات مشابه تحت شبکه ارزان قیمت تر هستند، البته همچنان نسبت به تجهیزات آنالوگ نسل جدید گران قیمت تر به شمار می روند.

 

با وجود مزایای سیستم HDSDI این سیستم در گرفتن بازار سیستم های حفاظتی موفقیت زیادی نداشت. دلیل این امر شاید عدم امکان رقابت با سیستم های آنالوگ نسل جدید بود. در ضمن سیستم HDSDI مزایای سیستم شبکه را نیز نداشت پس نتوانست جایگاهی مناسب در این بازار پیدا کند. البته گذشته از این موضوع این سیستم تا حدی نیز بی ثبات بود و مشکلاتی را در حین نصب ایجاد می کرد. کابل RG59 مورد نیاز نیز باید حتما از کیفیت خیلی بالایی برخوردار می بود که گاهی در ارتقا سیستم های قدیمی، امکان استفاده از بستر قدیمی آنالوگ را از بین می برد. سیستم HDSDI با وجود این نقاط ضعف به داشتن کیفیت خیره کننده مشهور است. با توجه به اینکه هیچ نوعی از تبدیل یا فشرده سازی در طول انتقال تصاویر انجام نمی شود، کیفیت تصویر در نمایش زنده بسیار بالا خواهد بود.

مقایسه سیستم آنالوگ و تحت شبکه

با توجه به اینکه انتخاب درست یکی از سیستم های آنالوگ یا شبکه بخشی حساس از طراحی سیستم های مداربسته به شمار می رود در ادامه نقاط ضعف و قوت هر یک از این سیستم ها و همچنین کاربری هر یک را به صورت دقیق بررسی می کنیم:

نقاط ضعف و قوت سیستم مداربسته آنالوگ

نقاط قوت

هزینه پایین: ارزان بودن سیستم مداربسته آنالوگ بزرگترین مزیت آن به شمار می رود. با وجود پیشرفت هایی که در زمینه تولید دوربین های تحت شبکه به وجود آمده همچنان سیستم های آنالوگ به مراتب کم هزینه تر هستند و این موضوع استفاده از آنها برای بسیاری کاربری ها معقول می کند.

سادگی: نصب سیستم مداربسته آنالوگ بسیار ساده است. تمام تجهیزات به سادگی در کنار هم قرار میگیرند و تقریبا نیاز به هیچ راه اندازی نرم افزاری ندارد. این موضوع باعث می شود بسیاری از تکنسین هایی که اطلاعات کمتری در مورد نصب سیستم مداربسته دارند به نصب این سیستم علاقمند شوند.

در دسترس بودن بستر: همانطور که قبلا گفته شد عمر سیستم های مداربسته آنالوگ به مراتب بیشتر از سیستم مدابسته تحت شبکه است. بنابراین در بسیاری از پروژه ها سیستم مداربسته آنالوگ از قبل نصب شده و نیاز به ارتقا دارد. وجود بستر آنالوگ استفاده مجدد از همین سیستم و ارتقای آن را از نظر مالی توجیه می کند.

تطابق بیشتر با سیستم های تلویزیونی آنالوگ: سیستم های مداربسته آنالوگ تطابق زیادی با سیستم های تلویزیونی آنالوگ دارند. برای مثال می توان دوربین مداربسته آنالوگ را مستقیما به آنتن تلویزیون یا سیستم آنتن مرکزی آنالوگ متصل کرد. توجه داشته باشید که این مزیت در مورد سیستم های آنالوگ نسل جدید صادق نیست.

فریم تصاویر: در سیستم های مداربسته آنالوگ در پخش زنده هیچ گونه افت فریمی در تصاویر وجود ندارد. البته ممکن است پس از تبدیل تصاویر در DVR و ضبط آنها شما افت فریم داشته باشید.

 

نقاط ضعف

محدودیت در رزولوشن تصویر: این نقطه ضعف در مورد سیستم های آنالوگ تیوی لاینی بسیار بیشتر نمود پیدا می کرد. البته سیستم های آنالوگ نسل جدید هم، همچنان با محدودیت رزولوشن دست و پنجه نرم می کنند. سیستم های دیجیتال از نظر تئوریک هیچ محدودیتی در رزولوشن تصویر ندارند.

نداشتن انعطاف پذیری: این موضوع یکی از بزرگترین نقاط ضعف تمام سیستم های آنالوگ است. در سیستم آنالوگ به ازای هر دوربین باید یک کابل به دستگاه مرکزی متصل کرد، این موضوع امکان ایجاد تغییرات در سیستم مانند اضافه کردن دوربین، جابه جایی دوربین یا دستگاه مرکزی را بسیار سخت و پر هزینه می کند.

انطباق کمتر با بستر های دیجیتال: سیستم های آنالوگ برای اتصال به بستر های دیجیتال مانند فیبر نوری، آنتن ها و اکسس پوینت های دیجیتال به مبدل نیاز دارند. این تبدیل یکپارچگی سیستم را از بین می برد اما از طرفی در برخی موارد مانند مسافت های زیاد، سیستم آنالوگ هیچ راه حل دیگری ندارد.

عدم انطباق سیستم های آنالوگ نسل جدید با هم: در حال حاضر سیستم های آنالوگ نسل جدید هیچ تطابقی با هم ندارند. این بدان معناست که دستگاه ضبط کننده در هر سیستم نمی تواند به دوربین های سیستم دیگر متصل شود.

برندهای متفرقه: بازار سیستم های مداربسته آنالوگ به مراتب بیشتر درگیر برندهای متفرقه است. در واقع بسیاری از شرکت های بزرگ و مطرح در سیستم های امنیتی تنها به تولید تجهیزات تحت شبکه روی آورده اند. این موضوع بازار سیستم های آنالوگ را با کمبود برندهای معتبر روبه رو کرده.

نقاط ضعف و قوت سیستم مداربسته تحت شبکه

نقاط قوت

عدم وجود محدودیت در روزولشن تصویر: همانطور که در بخش های قبل گفته شد سیستم های دیجیتال از نظر تئوریک محدودیتی در رزولوشن تصویر ندارند. در حال حاضر دوربین های تحت شبکه با روزولشن تا 12 مگا پیکسل قابل دسترس هستند و تکنولوژی در این زمینه به صورت در حال پیشرفت است.

انعطاف پذیری: انعطاف پذیری یکی از مزایای مهم سیستم های مداربسته تحت شبکه است. نسبت به سیستم آنالوگ ایجاد تغییرات و گسترش تجهیزات در سیستم شبکه به مراتب ساده تر خواهد بود. در صورتی که ثبات در پهنای باند شبکه از بین نرود می تواند حتی دستگاه مرکزی سیستم شبکه را به راحتی جا به جا کرد.

تطابق کامل با بستر شبکه های کامپیوتری: سیستم مداربسته تحت شبکه تطابق کاملی با بستر شبکه های کامپیوتری دارند. این بدان معناست که میتوان از بستر موجود شبکه برای نصب دوربین های هم استفاده کرد، طبیعتا باید پیش از انجام چنین کاری در رابطه با پهنای باند مجاز شبکه امکان سنجی شود.

آینده تکنولوژی: همانطور که تاریخچه مختصر سیستم های مداربسته نشان داد، روند حرکت سیستم های مداربسته به سمت دیجیتال شدن است. این بدان معناست که احتمالا سیستم های دیجیتال احتمالا در آینده جایگزین سیستم آنالوگ می شوند. برای افرادی که برنامه طولانی مدتی برای سیستم مداربسته خود دارند چنین نکته ای اهمیت بالایی خواهد داشت.

امکان استفاده از نرم افزارهای پردازش تصویر: نرم افزارهای پردازش تصویر امکان استخراج اطلاعات بیشتر از تصاویر را فراهم می کنند. برای مثال میتوان توسط این نرم افزارها صورت افراد را شناسایی کرد، پلاک خودروها را ثبت کرد، حریق را شناسایی کرد و.... این نرم افزارهای در حال حاضر تنها با سیستم های مداربسته تحت شبکه تطابق دارند.

انتخاب های بیشتر برای ضبط: به صورت کلی دوربین ها و سیستم های تحت شبکه انتخاب های بیشتری به شما برای ضبط تصاویر می دهند. در کنار ضبط در دستگاه مرکزی در سیستم های شبکه می توان از سرور هم برای ضبط تصاویر استفاده کرد، به علاوه برخی دوربین های تحت شبکه امکان نصب SD کارت برای ضبط داخل دوربین را نیز دارند.

امکان استفاده از شبکه های بیسیم وای فای: شبکه های بیسیم آنالوگ تا حد زیادی بی ثبات هستند و از امنیت پایینی هم برخوردارند. دوربین های تحت شبکه امکان استفاده مستقیم از شبکه های بی سیم وای فای را به وجود می آورند که شامل طیف بزرگی از تجهیزات بیسیم می شود.

کاهش مصرف کابل: کم شدن هزینه ها از طریق کم شدن کابل کشی موضوعی است که بیشتر در پروژه های بزرگ اتفاق می افتد. از آنجا که در سیستم آنالوگ باید به ازای هر دوربین یک کابل تا محل نصب دوربین برده شود، مصرف کابل بسیار بالا خواهد بود.

 

 

نقاط ضعف

هزینه بالا: هزینه بالا احتمالا مهمترین دلیلی است که سیستم مداربسته تحت شبکه همچنان نتوانسته به صورت کامل جایگزین سیستم آنالوگ شود. گرچه در سالهای اخیر قیمت تجهیزات مداربسته تحت شبکه کاهش پیدا کرده اما همچنان نسبت به سیستم های آنالوگ گران قیمت تر است.

پیچیدگی در اجرا و نگهداری: اجرا و نگه داری سیستم های تحت شبکه به دانش فنی بیشتری نیاز دارد. این موضوع باعث می شود تکنسین های تازه کار کمتر سراغ استفاده از سیستم مداربسته تحت شبکه بروند.

عدم انطباق با بسترهای آنالوگ: سیستم های تحت شبکه تقریبا هیچ انطباقی با سیستم های آنالوگ ندارند. برای اتصال این تجهیزات به سیستم های آنالوگ گاهی به چند مبدل نیاز است.

فریم تصاویر: فریم تصاویر مشکلی است که امروزه کمتر سیستم تحت شبکه با آن درگیر می شود. البته دوربین های تحت شبکه با رزولوشن های بالا همچنان فریم در ثانیه پایینی دارند که ممکن است ازار دهنده به نظر برسد.

 

کاربردهای هر یک از سیستم های آنالوگ و شبکه

همانطور که مقایسه دو سیستم آنالوگ و شبکه نشان داد هر یک از این سیستم ها دارای نقاط ضعف و قوتی هستند که استفاده از آنها در کاربردهای خاص منطقی می کند.

 

 

کاربردهای سیستم آنالوگ

با توجه به قیمت بهینه سیستم های آنالوگ نسل جدید امروزه استفاده از سیستم آنالوگ تیوی لاینی توصیه نمی شود. البته این سیستم همچنان مزیت های اندکی دارد اما به صورت کلی عمر آن به سر رسیده. استفاده از سیستم آنالوگ برای کاربری های زیر توجیه پذیر است:

اجرای پروژه های در فضای کوچک و تعداد دوربین پایین: نمیتوان این موضوع را کتمان کرد که دوربین های مداربسته آنالوگ در کاربری های عادی بسیار موثر هستند. برای منازل مسکونی و بخش زیادی از واحدهای اداری یا تجاری استفاده از سیستم مداربسته آنالوگ ایده آل خواهد بود.

اجرای پروژه های کم هزینه: در صورتی که مشتری به دنبال یک سیستم کم هزینه باشد سیستم آنالوگ میتواند انتخاب خوبی باشد. گرچه انتخاب یک سیستم بر مبنای هزینه آن کاری حرفه ای نیست اما نهایتا این مشتری است که سیستم مورد نیاز خود را انتخاب می کند.

اجرای پروژه هایی با بستر موجود آنالوگ: با توجه به سابقه چند ده ساله سیستم های مداربسته آنالوگ، بستر این سیستم ها در بسیاری از پروژه ها موجود است. در صورت موجود بودن بستر آنالوگ ارتقا سیستم آنالوگ به آنالوگ نسل جدید انتخابی منطقی و کم دردسر خواهد بود.

کاربردهای سیستم تحت شبکه

اجرای پروژه های در فضای وسیع یا تعداد دوربین بالا: سیستم های مداربسته شبکه بهترین قابلیت را برای اجرای پروژه های بزرگ دارند. انعطاف پذیری بالای این سیستم ها باعث می شود در طولانی مدت و در طول تغییرات هزینه و دردسر کمتری برای کارفرما ایجاد کنند. همچنین سیستم مداربسته تحت شبکه امکان استفاده از انواع بسترهای پیشرفته شبکه برای انتقال اطلاعات را دارد که در مسافت های بالا تنها راه حل اجرایی خواهد بود.

نیاز به استفاده از بستر فیبر در پروژه: در صورتی که استفاده از بستر فیبر نوری بخشی از اجرای پروژه باشد استفاده از سیستم تحت شبکه منطقی تر است چراکه دوربین ها بدون نیاز به مبدل و به طور مستقیم می توانند به این بستر متصل شوند.

نیاز به استفاده از بستر بیسیم در پروژه: در صورتی که انتقال اطلاعات به صورت بیسیم بخشی از اجرای پروژه باشد هم انتخاب دوربین تحت شبکه منطقی تر است، چراکه دوربین میتواند به طور مستقیم به آنتن دیجیتال متصل شده و اطلاعات را ارسال کند.

نیاز به تغییرات دائمی و زیاد: در صورتی که پروژه حتی در سطحی کوچک نیاز به تغییرات دائمی مانند اضافه کردن دائمی دوربین، جابه جا کردن دستگاه ضبط کننده و ... داشته باشد، استفاده از سیستم مداربسته تحت شبکه منطقی تر است.

نصب دوربین های کم تعداد به صورت مستقل: دوربین های تحت شبکه میتوانند به صورت کاملا مستقل تصاویر را دریافت کرده، ضبط کنند (در صورت داشتن SD داخلی) و به شبکه منتقل کنند. از این طریق شما میتوانید با استفاده از تنها یک دوربین مداربسته یک سیستم کامل مداربسته داشته باشید.

اجرای پروژه هایی با بستر موجود شبکه: درصورتی که بستر شبکه مناسب برای نصب دوربین وجود داشته باشد استفاده از سیستم مداربسته تحت شبکه منطقی تر خواهد بود.

در صورت نیاز به سیستم های پردازش تصویر: در صورتی که نیاز به پردازش تصاویر ضبط شده توسط دوربین ها باشد استفاده از سیستم مداربسته تحت شبکه انتخاب بهتری خواهد بود.

 

 

منابع:

سایت ویکی پدیا

علی شهدوست

گردآورنده :سایت www.mohammadseif.ir

http://darage1.4kia.ir/info/58359/%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D8%AA%D8%B5%D9%88%DB%8C%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D8%A8%DB%8C%D9%86-%D9%85%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B3%D8%AA%D9%87/

  انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۹۵               تعداد بازدید : 264

برچسب های مهم

دیدگاه های کاربران (0)

به امید روزهای خوش وعالی برای دوستان وجوانان ایران زمین

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما